התקשרו עכשיו!
052-3587872
דף הבית >> עמוד פרשה צוחקת >> פרשת ויחי
 
פינת  "פרשה צוחקת"   יוגה צחוק בפרשת השבוע - כל שבוע   --
                                                   מאת ציפי דגן
                               בגירסת שמע גם בקבוצות הוואצאפ הצוחקות


בפרשת ויחי        –    נלמד מהו ויחי אמיתי ואיך צוחקים ברכות.
                             איך הצחוק הופך את ה"אוי" ל"טוב"

בפרשת ויחי   (בראשית פרק מז  כ"ח) נאמר: "ויְחִי יַעֲקֹב בְּאֶרֶץ מִצְרַיִם, שְׁבַע עֶשְׂרֵה שָׁנָה; וַיְהִי יְמֵי יַעֲקֹב, שְׁנֵי חַיָּיו שֶׁבַע שָׁנִים, וְאַרְבָּעִים וּמְאַת שָׁנָה".
זוהי הפרשה האחרונה בספר בראשית, והיא מספרת על ימיו האחרונים של יעקב. יוסף מביא בפני יעקב את בניו, אפרַים ומנשה, כדי שיברכם, ויעקב מתייחס אליהם בברכתו כאילו היו בניו. אחר כך מברך יעקב את כל בניו, מראובן ועד בנימין, כל אחד בברכה המיוחדת לו. בני יעקב הם אלה שמהם נוצרו שבטי ישראל.
בפסוק הנ"ל אנו לומדים על 17 שנות חייו האחרונות של יעקב במצרים מאז שהתאחד עם בנו יוסף.
למדתי מהרבנית ימימה מזרחי  שהמילה הכי רעה שאפשר להוציא מהפה, כפי שאומר הבן איש חי, היא "אוי".
אל תגידי "אוי, אוי לא". למה? כי על כל פעם שאת אומרת "אוי", יכולת באותה מידה לומר "טוב".
ראו את יעקב – בעוד הוא אומר "אוי, אוי", יוסף עולה לגדולה ונהיה למלך שיפרנס את אביו ויכלכל אותו. 
"אוי" ו"טוב" =  אותה אנרגיה בדיוק. שימו לב איזה יופי, "אוי" ו"טוב" – שתי מילים הפוכות במשמעותן, אבל הגימטרייה שלהן  זהה: 17.  "אוי" זה 17. "טוב" זה 17. שימו לב כיצד המספר 17 מלווה את חיי יוסף הצדיק: הוא נמכר בגיל 17. בסוף ימיו הוא נמצא עם אביו בין 120 עד 137, 17  שנה.
בסופו של דבר דווקא במצריים, שהייתה בשפל המדרגה,  שניהם הגיעו ל"טוב". דווקא במצרים היו אלו השנים הטובות ביותר עבור שניהם. כותב רפאל כהן בספרו, פרשת ויחי מלמדת אותנו מהו "ויחי" אמיתי. יעקב ויוסף הצליחו להפוך את הקשיים להזדמנויות, והצליחו ללמדנו שהחיים האמיתיים  לא נמצאים בתוך "חממה" נוחה ונעימה, אלא מצויים במצבים דינאמיים ומשתנים וביכולת שלנו להפוך מצבים קשים למצבים מוצלחים.

כהרגלינו, נטמיע את המסרים ע"י חווית היוגה צחוק, דרך מוח ימין שלנו.
*תרגיל צחוק מעגל מוטיב האוי ומוטיב הטוב
בתרגול קבוצתי – נא הסתדרו במעגל, אחד מחברי המעגל יתחיל עם מוטיב ה"אוי"  וישמיע אותו במקצב מסוים. חברי המעגל מממשיכים לומר אותו במקצב שלו. החבר יכנס למעגל ויביע ע"י ריקוד או סיפור או פנטומימה לבחירתו, איזה סיפור או אתגר מחייו, תוך שהוא צוחק ומשחרר .  ואז מתחיל להשמיע בקצב אחר את מוטיב ה"טוב" עם מקצב חדש. (אפשר מחיאות כף, רקיעות רגל וכל צליל)
למשל התחלתי לצעוד בקצב תוך צעקת "אוי אוי אוי אוי אוי. . . "  אני  מדגימה וחברי המעגל מצטרפים אלי במקצב שפתחתי בו וממשיכים תוך כדי שאני מסתובבת בתוך המעגל ומספרת עם תנועות וגם דיבור  שאיחרתי לפגישה חשובה, ומה זה התבאסתי, אבל כעת אני צוחקת את זה כך: " אוי אוי אוי  חה חה חה" !!  ושוב בתנועה אחרת ושוב באמירה אחרת ומסיימת בנשימה עם כל המעגל. עד שאני מרגישה שחרור אפילו קל ועוברת למקצב של ":טוב טוב טוב טוב חה חה חה " וכעת המעגל משקף לי "טוב טוב טוב . . ." וכו'
בתרגול יחיד – אני מנסה לאמן את עצמי להפוך כל אוי לטוב. "אוי פספסתי את האוטובוס" ! – ומיד "טוב טוב – חה חה חה "!  מומלץ לתרגל לפחות 3 פעמים ביום.


פרשת ויחי המסיימת את ספר בראשית, מגיעה בדיוק בזמן כדי לחזק אותנו. כך כותב רפאל כהן בספרו, 12 בניו של יעקב מסמלים את 12 המזלות וחודשי השנה,  ומברכת יעקב לבניו אנו שואבים את הכוח והברכה לכל השנה, ומקבלים את הכח להתעלות מעל גלגל המזלות ולהצליח למרות הקשיים.

*תרגיל צחוק הברכות
בתרגול קבוצתי – נא הסתדרו בזוגות בשני טורים. מצד אחד עומדים המברכים וממולם המקבלים. המברכים מניחים ידיהם על ראש המקבלים, ברכו אותם בברכה צוחקת – כלומר ברכה עם צחוק  מפרגן. למשל: אני מברכת אותך לזכות בבריאות נפלאה! חה חה חה "!  כעת החליפו תפקידים בין הטורים. המקבלים הופכים למברכים.  אחרי ששני הטורים ברכו וצחקו כולם אוספים את ברכותיהם וצוחקים אותם אל השמיים.  חה חה חה חה !    אמן ואמן לכל הברכות !


יעקב מברך את בניו של יוסף  (בראשית  מח, טז "הַמַּלְאָךְ הַגֹּאֵל אֹתִי מִכָּל-רָע, יְבָרֵךְ אֶת-הַנְּעָרִים, וְיִקָּרֵא בָהֶם שְׁמִי, וְשֵׁם אֲבֹתַי אַבְרָהָם וְיִצְחָק; וְיִדְגּוּ לָרֹב, בְּקֶרֶב הָאָרֶץ".
אומרים המפרשים, מכל מעשה טוב או מצוה שאדם עושה, נוצר מלאך ששומר עליו. כלומר אם היינו רואים ראיה רוחנית, יתכן שהיינו רואים סביבנו גדודי מלאכים. ולכן ממליצים למשל, בזמן שאדם מברך על מים או מאכל, לברך לאט ובריכוז בכל מילה, כדי שהמלאך שייווצר יהיה שלם בגופו. כלומר אם מחפפים בברכה נוצר חלילה מלאך פגום למשל בלי רגל.

  *תרגיל צחוק המלאכים
אני מדמיינת שאני המלאך הפרטי השומר על דפנה (למשל) מייעץ לה, מעודד וכו'.  כעת אני נמצאת מעליה וצופה בה מלמעלה. אני מתחילה לשלוח אנרגיות של צחוק אל דפנה, תוך כדי שאני אומרת לה: את זה כדאי לך לעשות, את תצליחי בזה. ו- חה חה חה חה !! ולתת לה מחמאות מלמעלה:  כל הכבוד לך על . . . חה חה חה


כאמור השבוע אנו מסיימים את ספר בראשית. כפי שבתחילת ספר בראשית התחברנו להרמוניה וליופי הבריאה, כך כעת מגיעה פרשת " ויחי", שמסיימת את ספר בראשית, ומחברת אותנו לכוח החיים של הבריאה. נולדנו כדי לחיות, וברגע שאנו מתגברים על קשיים ויוצאים מתוכם מחוזקים, אנו חשים סיפוק רב – אלו  הם חיים משמעותיים.
אז השבוע יש משמעות מיוחדת לאמירה הנאמרת בבית הכנסת בסיום כל ספר מתוך חמשת חומשי תורה:
חזק חזק ונתחזק!!

שבת מיטיבה, מחייה ומחזקת
      באהבה ציפי דגן

 
לתרגול והאזנה לפרשה
כולל תרגילי הצחוק

נא לחצו כאן