התקשרו עכשיו!
052-3587872
דף הבית >> עמוד פרשה צוחקת >> פרשת מצורע
 
פינת  "פרשה צוחקת"   יוגה צחוק בפרשת השבוע - כל שבוע   !
                                                   מאת ציפי דגן
                               בגירסת שמע גם בקבוצות הוואצאפ הצוחקות


בפרשת מצורע   –  נלמד על חשיבות כח הדיבור ובפרט בחג הפסח                                          
                            איך הצחוק מסייע לנו לנווט את הדיבור המנווט את המחשבות
בפרשת מצורע   נאמר: (ויקרא פרק י"ד פסוק ב') "זֹ֤את תִּֽהְיֶה֙ תּוֹרַ֣ת הַמְּצֹרָ֔ע בְּי֖וֹם טָֽהֳרָת֑וֹ וְהוּבָ֖א אֶל־הַכֹּהֵֽן".
פרשתנו, ממשיכה לדון בדיני האדם שלקה בצרעת, כהמשך לפרשה הקודמת, פרשת תזריע.
הרבי מלובביץ, מביא דרשת חז"ל למילה "מצֹרע"  כקיצור של "מוציא שם רע". דבר זה מצטרף לאמור לעיל, שצרעת היא פועל יוצא של לשון הרע, שאחד מביטוייה הוא הוצאת שם רע על מישהו.  הן מעשים טובים והן מעשים רעים משפיעים על העולם הרבה מעבר לתוצאותיהם הישירות.
מעשים טובים 'בוראים', כביכול, מלאכים טובים, 'אנרגיה חיובית'; ומעשים רעים 'בוראים' מלאכים רעים, 'אנרגיה שלילית'. לפיכך, כאשר אנו יוצאים לתקן נזק שגרמה עבירה כלשהי, עלינו גם להשתדל לבטל את ההשפעה השלילית הנמשכת ממנה. רכילות ולשון הרע נובעות משימוש בלתי-מבוקר בכוח הדיבור, כאשר האדם אינו שולט בו אלא מתיר לו לפרוץ החוצה ללא בקרה. הדבר היחיד שיכול לתקן את הנזק שגרם דיבור כזה הוא דיבור חיובי – למשל שפע של לימוד תורה. דיבורים בקדושה ממשיכים אור וכוח חיוביים אל העולם, וכך ממירים את ההשפעות השליליות שהיו לדיבורינו הקודמים.  אותיות התורה השונות מהוות כולן "שמות" של הקדוש-ברוך-הוא, ערוצים שבאמצעותם האור הא-לוהי שופע אל העולם. לפיכך, לימוד תורה מביא לעולם "שמות טובים", המחליפים ומתקנים את ה"שם הרע" שהוציא המצורע.
מתוך הספר "להחיות את היום" : (על פי לקוטי תורה ב, כד ג - כה א; לקוטי שיחות יב, עמ' 82-81)
נוכל להשוות זאת לחיוך המחליף ומתקן הבעת פנים עצובה, צחקוק המחליף ומאוורר תחושת מועקה, או  צחוק המחליף ומשחרר דיכאון.
רבי נחמן מבסלב אמר: "אם אינך חש בשמחה, העמד פנים, אפילו אם אתה שרוי בדיכאון, התאמץ לחייך, התנהל כאילו שאתה שמח והשמחה האמיתית בוא תבוא". (ספר הכיסא הריק למציאת תקוה ושמחה)

כהרגלינו, נטמיע את המסרים ע"י חווית היוגה צחוק, דרך מוח ימין שלנו.
*תרגילי צחוק לשליטה בדיבור ובהרגשה
נתרגל שלושה מצבים. נעמיד פני סמיילי עצוב, הא !! בעזרת כפות ידנו נרים את הלחיים והפוך את ההבעה לחיוך!  הא!!!  הא!!! ונביע במילים ספונטאניות, כל אחד מה שיוצא לו  למשל: "איזה נחמד" ועוד ועוד!
כעת נדגים תחושת מועקה. נניח ידנו על הלב ונשמיע אנחות של כבדות. לאט בהדרגה נתחיל לתופף בעדינות על לוח ליבנו תוך כדי שחרור צחקוקים ההולכים ומתגברים. חה חה חה חה !  ונביע במילים ספונטאניות, למשל: "איזה כיף" !
ולסיום, נדגים תחושת דיכאון, ראש למטה, ידיים שלובות, נתכווץ לנו כלפי מטה, אפשר לומר: "אוף איזה דיכי"!
זהירות! לא להישאר שם מדי הרבה זמן, זה שואב וזה לא מומלץ!
ולכן נשחרר עם צחוק חופשי ומתגלגל בכיף בכיף!  חה חה חה חה !! נשימות !   ונביע במילים ספונטאניות, למשל: "ואהוו כמה טוב"!


פרשת השבוע כאילו תפורה על החג העומד על פתחנו, חג הפסח. אם הפרשה כותבת על כח הדיבור, וחשיבות תיקון הדיבור השלילי לדיבור חיובי, הרי כל המהות של חג הפסח הינה כח הדיבור. שמעתי הסבר נפלא בשיעורה של סיון רהב מאיר, לפרשת השבוע, שם החג מורכב מ: פ – סח  שהוא פה מדבר. אחת ממצוות החג החשובות ביותר, היא "והגדת לבנך", בליל הסדר השיא, הוא לומר את ההגדה יחד עם ילדנו. ההגדה של פסח, נקראת כך על שום מצוות ה"להגיד" לספר ולדבר על הניסים שהיו ביציאת מצרים.  ועוד ממשיכה סיון, נאמר בהגדה של פסח:  "כל המרבה לספר ביציאת מצרים הרי זה משובח". כלומר שוב דגש על מצוות הדיבור, הסיפור.
את תרגיל צחוק פה- סח , אנו מתרגלים בכל שנה בערב של ערב פסח, כלומר טרם תחילת עבודות ההכנה לפסח.
רעיון נהדר שלמדתי מהרבנית ימימה מזרחי המציעה לנו, אל תנקי בשתיקה, דברי עם ה'  כל הזמן, הוא הצוות שלך. ואנו הוספנו, דברי אליו וצחקי אליו. ואז כל הניקיון שלך משתדרג ו"משתמח"  לפסח.
ןהיא מביאה בשם ה"אור החיים" הקדוש והאבן עזרא: משה העניק לעם ישראל מתנה – המלצה חמה. לפני שניגשים לעבודה - כל עבודה - ולפני שבכלל מתחילים לגעת במשהו, לפני כל פעולה, לומר את הפסוק הבא מתוך מזמור צ' בתהילים. (לפי חז"ל, משה רבנו, כתב עשרה פרקי תהילים – צ' עד ק')
אז מהו הפה – סח הזה? ואיך הוא משתלב עם הפסוק הזה המחזק את האמונה כי בורא עולם יכול לעשות הכל כדי להקל עלינו.

*תרגיל צחוק פה – סח
וִיהִי נֹעַם ה' אֱלֹקֵינו עָלֵינוּ ; שמה שאנו עושים עכשיו יהיה לנו נעים, וכעת נפעיל  צחוק קליל J הא הא הא!
וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ, כּוֹנְנָה עָלֵינו ; הכוונה. שתהיה לנו כוונה ראויה במעשינו,. לא בעצבים ולא בכעס.
כעת נפעיל  צחוק מסלק כעסים JJ נכווץ כפות ידנו, נתרכז במחשבתנו, במשהו מכעיס, נניף את האגרופים לפנים תוך אמירה: אוף! מרגיז! נמאס! די !! ממש בכוונה עצומה. כעת נשחרר, נניף אצבעות וזרועות למעלה ונצחק את הכעס החוצה .
וּמַעֲשֵׂה יָדֵינוּ - כּוֹנְנֵהוּ ; ואם לא נדע להתכוון נכון, אתה ה' תזרים לנו את הכוונה הנכונה בעשייה
[1].
פה נפעיל את צחוק בקשה מבורא עולם JJJ נניף שתי זרועות פתוחות למעלה ונפתח את הלב לבקש ע"י חיוך וצחוק ענק ומשוחרר, נצחק ונבקש בקשות, נבקש שהפעולה הזו שאני עומדים לבצע, תהיה מוצלחת ומספקת. ונצחק חה חה חה !  נהדר !!  נשימות עמוקות!  וכעת יאללה לעבודה!


ואומר הפלא יועץ על הפסוק הנ"ל :  "ויהי נועם" - צריך לאמרו לפני כל מעשה ואז המעשה הופך למצווה. אם היינו מבינים את גדולתו וכוחו של פסוק זה היה ראוי לנו שנאמר "ויהי נועם" על ה"ויהי נועם"!... חה חה חה !
 
מאחלת לכולנו שבת מכוננת – שבת הגדול
שנזכה לגדול בכוונות ובשמחה שלנו
חג פסח שמח ומשמח   (כשר הוא בוודאי יהיה בע"ה)
 באהבה ציפי דגן
 
[1] תהלים צ' י"ז ו"אור החיים" ואבן עזרא לשמות ל"ט מ"ג 


 
לתרגול והאזנה לפרשה
כולל תרגילי הצחוק

נא לחצו כאן